Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane invită artiștii români și străini la un exercițiu de estetică socială intitulat ‘Suntem oi sau ne prefacem?’.
Proiectul se adresează tuturor artiștilor interesați de o recalibrare a percepţiei artistului în spaţiul public și, implicit, interesați de dezbaterea legată de faptul că lumea artei pare decuplată de lumea socială şi politică, dezacordată de acestea, iar arta pentru artă nu este o artă pentru spaţiul public, cu adevărat lipsit de responsabilitate şi de incidență socială. Proiectul „Suntem oi sau ne prefacem?” încearcă să abordeze raporturile dintre artă şi societate: pe de o parte, angajamentul social al artiştilor, iar pe de altă parte, angajamentul societăţii însăşi – ca spaţiu regizat/ordonat de drept şi de opinia publică – faţă de diversele forme de artă şi de valorile pe care acestea le vehiculează. Suntem cu adevărat oi? Am renunțat cu adevărat să propunem atitudini critice față de valorile impuse de societatea contemporană – uniformitate, conformism și consumerism? Funcţia socială a artistului şi-a pierdut în mod gradual din conţinut, rolul lui reducându-se adeseori la ocuparea unui loc în tabelul ocupaţiilor socio-profesionale. Sau tocmai „acest rol de oaie”, această tendință spre recluziune socială, de aparent non-combat, de a privi arta ca domeniu izolat, autonom în raport cu normele colective, ca un câmp închis care îşi elaborează el însuşi normele de acceptare, înseamnă până la urmă o formă de împotrivire. Un protest mut. Este elitismul sau „turnul de fildeş” una din strategiile defensive?”

Felicitări celor 56 de artiști expozanți, atât celor români, cât și celor din afară! Am fost plăcut surprinsă de creațiile tutror! Îmi pare rău că nu am apucat să le fotografiez pe fiecare în parte. Gallery s-a deschis anul trecut, însă implicarea, munca și creativitatea unor oameni deschiși, pasionați de creație a prins rădăcini în cultura românească contemporană suficent de repede încât să pară că
Gallery a existat dintotdeauna. Din această cauză doresc să le trasmit felicitările mele organizatorilor și curatorilor: Andrei Pacuraru, Sorin Bejenaru,  Lucian Muntean, Dana Dociu, Mirela Traistaru!
Lucrarea mea, ilustrând cele 7 păcate ca parte dintr-un singur întreg, la “Suntem oi, sau ne prefacem?” expoziția colectivă de la Gallery.

You may also like

Back to Top